Citykerk Het Steiger Rotterdam

Ikonen en hun vervolgverhaal

150201_ikoonUit het atelier van Katouchka Pool en van haar leerlingen hebben we al eerder (2014-2015) een prachtige tentoonstelling van ikonen mogen samenstellen.

Dat is ook nu weer het geval. Onder de titel “Ikonen en hun vervolgverhaal” kunt u weer een prachtige collectie bezichtigen.

Deze tentoonstelling blijft tot Pinksteren 2018 te bezichtigen.

Openingstijden:
zondag van 10.00 uur tot 13.00 uur
dinsdag en zaterdag van 12.00 uur tot 16.00 uur
woensdag en donderdag van 12.00 uur tot 14.00 uur.

April 2018

Projectgroep Kunst in het Steiger organiseert de expositie ’Ikonen en hun vervolgverhaal’ in samenwerking met drs Katouchka Pool (docent ikoonschilderen-kunsthistoricus) en haar cursisten. Uitgangspunt is de verhalende kracht van de beeltenis op de ikoon  (‘eikon’ betekent ‘beeld ‘). Deze tentoonstelling is een vervolg op ‘Ikonen en hun verhaal’ uit 2014-2015.

De vroegmiddeleeuwse temperatechniek, opgebouwd uit authentieke pigmenten, eigeel en water,  waarmee de tentoongestelde werken zijn geschilderd, is  ‘zo oud als de weg naar Rome’. De iconografie is bepaald door de oosters orthodoxe Kerk en eeuwenlang onveranderd.

De presentatie van de expositie bestaat uit drie delen: er worden meer dan 60 werken getoond zoals ikonen, geschilderd naar (vroeg-) Byzantijnse en Russische voorbeelden, schilderijen naar voorbeelden van Vlaamse Primitieven, alsook portretten en andere beeldthema’s, in een geheel eigen stijl en compositie geschilderd, waarvan de  ontstaansgeschiedenis  wortelt in de klassieke oudheid en in de Bijbel.

Klassieke, religieuze onderwerpen voor gebed versus hedendaagse, alsmede mystieke motieven voor meditatie. Ikonen en hun vervolgverhaal.

N.B. Er worden ikonen geëxposeerd met voorstellingen van o.a. Christus, de Moeder Gods (met Kind), engelen, Johannes, Nicolaas, Maria Magdalena, zg. Lucasmadonna, O.L.V van de Eeuwigdurende Bijstand, vroeg-christelijke keizers, Franciscus, Laetitia, Agnes, Man van Smarten, Hl. Familie, Christoffel, een kruisikoon, alsmede schilderijen met thema’s als het Hooglied, Eer, Ontvangen en Geven, graan-noot-ei: voedsel voor het leven, een kip, een konijn en nog veel meer onderwerpen zijn er te ontdekken in de kloostergang. Zelfs pigmenten, eigeel en bladgoud.

Een eeuwenoud verhaal.

  • dinsdag 15 mei om 19.30 Lezing  Orthodoxie in Thessaloniki door ds Koos Simpelaar
  • Zondag 6 mei, tijdens de viering van 10.30 uur: Ikonenwijding: door  Ben Vocking o.p.
 
Bekijk fotoseries uit Het Steiger Français English

Jeugd & JongerenNOOD telefoon

Jeugd & Jongeren

 
Vaste vieringen en gebeden

Zo 10.30 Viering (zie Agenda)
Ma-za 08.30 Koorgebed
Di+do 12.45 Middagviering
Wo 12.45 Eucharistieviering
Ma-do 19.30 Koorgebed
Vr 19.30 Taizégebed in Paradijskerk
Za 11.30 Rozenkransgebed
Za 12.45 Viering (zie Agenda)