Oproepen
Citykerk Het Steiger Rotterdam

vastenactieHIV en AIDS in Zambia

Dichtbij - De vastenactie dichtbij voor medisch kinderdagverblijf Dikkertje Dap komt zondag tot de ontknoping: de lootjes worden getrokken. U weet wat u kunt winnen:  paaskaarsen, de rode pluchen klok en nog was lenteprijzen. Direct na de dienst heeft u de kans om uw laatste lootjes te kopen, voor 1 euro per stuk. Daarna maken we de winnaars bekend. Het opgehaalde bedrag wordt besteed aan kinderfietsjes. Laat ze rijden!

Veraf - De vastenactie voor de kinderen en mensen met HIV/AIDS in Mbala gaat goed! Velen van u maken een donatie over naar de actierekening van de Johannesparochie. En het bedrag in de vastenbox loopt ook ieder weekend weer op. Dank daarvoor. Laten we nu voor de eindspurt gaan, we kunnen er zovelen mee helpen. Met onderwijsmaterialen, speciale oefenapparaten voor de gehandicapte kinderen, ondersteuning voor de grootouders die hun kleinkinderen opvoeden, voorlichting over AIDS en medicijnen voor de zieken. Dus een laatste oproep aan u allen: doneer! Samen zorgen we voor een betere wereld, in ieder geval in Mbala.

Deze vasten voeren we actie voor de zusters in M’bala, Zambia. De zusters banen met hun sociale werk de weg voor de overheid. Ze zetten de hulp op, bijvoorbeeld een ziekenhuis of een middelbare school. Zodra het kan, dragen ze het project geleidelijk over aan de overheid. Zuster Yvonne: “We werken nauw samen met de overheid en wijzen ze de weg.” In de jaren negentig kwam hiv – veel mensen overleden. In antwoord op de nood richtten de zusters in 1991 het programma Households in Distress op. Zij gingen als enigen de gemeenschappen in de sloppenwijken in. Zuster Yvonne: “Het is een deel van ons charisma: we doen wat anderen niet willen doen en gaan waar niemand gaat."

Met name de kinderen worden sterk getroffen door de gevolgen van hiv. Zuster Yvonne vertelt: “De familiestructuren zijn door hiv ernstig aangetast. Er is een gat gevallen in veel families: kinderen verliezen hun ouders en worden bij grootouders ondergebracht. Die overlijden op een bepaald moment ook. Deze kinderen missen de affectie van hun ouders en krijgen al op jonge leeftijd veel verantwoordelijkheid. Kinderen die via hun moeder zijn besmet worden vaak niet ouder dan twintig, vijfentwintig jaar. Dat vind ik het aller moeilijkst.”

“Onze hulp geeft mensen hun waardigheid terug,” aldus zuster Yvonne. “We geven ze een duwtje in de rug en dan bloeien ze op. Ze zijn trots als ze weer voor hun familie kunnen zorgen.”
 Op de vraag waar ze van droomt antwoordt zuster Yvonne: “Dat de meeste kinderen bij hun eigen verzorgers wonen en dat de mensen zelfstandig zijn. Ik droom dat de hiv-problematiek kleiner wordt. Het is niet de schuld van de mensen die zijn geïnfecteerd, ze moeten ermee verder.”

Zondag 4 maart

Vastenactie: kinderen in Mbala, Zambia

Aan de rand van de stad Mbala leven veel mensen in sloppenwijken. Het leven in Zambia Compound, zoals deze wijken worden genoemd, is moeilijk. Veel kinderen hebben hun ouders verloren aan de ziekte aids. Meestal worden deze weeskinderen opgevangen door familie, vaak de oma’s. Die zorg is zwaar voor de grootouders, omdat ze oud zijn en niet meer kunnen werken. Deze families zijn arm, ze kunnen bijna geen eten en schoolgeld betalen. Veel kinderen gaan dan ook niet of nauwelijks naar school. Het Sunsuntila dagopvangcentrum van de zusters, die wij deze vasten steunen, is bestemd voor kinderen waarvan de ouders ernstig ziek zijn of zijn overleden. Ze krijgen eten en hun schoolgeld wordt betaald. Op zondag krijgen ze hulp bij hun huiswerk, spelen ze en doen ze klusjes.

Ook hebben de zusters een school voor gehandicapte kinderen, de Victor Braun School. Er rust een taboe op gehandicapten, sommige mensen denken dat een gehandicapt kind behekst is. Ook weten ze niet zo goed hoe ze ermee moeten omgaan. Veel gehandicapte kinderen zitten daarom de hele dag binnen in huis (hutje), verstopt voor de rest van de buurt. De zusters proberen het stigma te doorbreken, de kinderen op te vangen, op te leiden en te zorgen dat ze een zelfstandig leven kunnen leiden en hun eigen geld verdienen. Op school maken ze vrienden, leren nieuwe dingen, spelen en maken plezier; veel kinderen gaan echt vooruit. Er worden op dit moment 49 kinderen opgevangen. 

Vastenactie: kinderen “om de hoek”

De Hildegardis heeft al jaren de gewoonte om tegelijk met een actie voor ver weg, aandacht te geven aan een nood in de buurt. Dit keer is het om de hoek, namelijk het sociaal medisch kinderdagverblijf Dikkertje Dap in Crooswijk. Deze speciale kinderopvang ondersteunt al 60 jaar gezinnen die het moeilijk hebben. Het gaat om kinderen met lichamelijke of psychische problemen. Of kinderen waarbij thuis problemen zijn, waardoor de opvoeding niet goed verloopt. Dikkertje Dap zet zich in voor het kind, en biedt ook praktische steun aan de ouders bij de opvoeding van hun kinderen.

Op het wensenlijstje van de medewerkers staan kinderfietsjes. De kinderen vinden (buiten) fietsen altijd heel erg leuk en er wordt veel gebruik gemaakt van de fietsjes. De kinderen die zij opvangen, hebben vaak thuis geen tuin en/of veilige woonomgeving waar zij lekker buiten kunnen spelen.

Omdat we dit binnen Het Steiger ook een erg goede actie vinden willen we de opbrengst van de traditionele paaskaars-verloting aan Dikkertje Dap schenken. Dit weekend en volgende 2 weekenden verkopen we lootjes voor 1 euro per stuk. Op Palmzondag worden de winnaars verblijd met een paaskaars en wie weet zijn er nog meer prijzen!

Voor een bijdrage kunt u de vastenbox in de kerk gebruiken of overmaken naar NL95 INGB 0000 5028 07 t.n.v.  giften en speciale acties - Parochie H. Johannes. Vermeld er bij dat het om de vastenactie gaat. Dank!

 
Bekijk fotoseries uit Het Steiger Français English

Jeugd & JongerenNOOD telefoon

Jeugd & Jongeren

 
Vaste vieringen en gebeden

Zo 10.30 Viering (zie Agenda)
Ma-za 08.30 Koorgebed
Di+do 12.45 Middagviering
Wo 12.45 Eucharistieviering
Ma-do 19.30 Koorgebed
Vr 19.30 Taizégebed in Paradijskerk
Za 11.30 Rozenkransgebed
Za 12.45 Viering (zie Agenda)

Agenda